Fakta om Hjertestop

Når hjertet pludselig stopper med at slå

Ved et hjertestop pumper hjertet ikke længere blodet rundt i kroppen. Herved får kroppens organer ikke ilt nok og begynder at tage skade.

De fleste hjertestop opstår som følge af en blodprop i hjertet eller i kranspulsårerne. I andre tilfælde skydes hjertestoppet forstyrrelser i hjertets rytme også kaldet hjerteflimren, som hindrer korrekt pumpefunktion. Hos yngre mennesker er en almindelig årsag til hjertestop hypertrofisk kardiomyopati, som ofte er en arvelig sygdom.

Hjertestop uden for hospitalet er en alvorlig tilstand

I Danmark rammes årligt omkring 5.400 danskere af hjertestop uden for hospitalet og kun 14% af dem overlever. Næsten tre ud af fire hjertestop sker i private hjem, hvor chancen for overlevelse er yderligere forringet. Hjertestop uden for hospital er derfor en meget alvorlig tilstand med høj dødelighed. Danmark har fortsat større områder, hvor der er langt til en hjertestarter og hvor ambulancen kan have længere responstid.

For hvert minut, hvor genoplivning ikke er iværksat, reduceres chancen yderligere for at overleve med 10 procent.

Ikke kun ældre rammes af hjertestop

Både yngre og ældre kan rammes af et hjertestop, dog stiger tendensen med alderen. Gennemsnitsalderen for personer der bliver ramt af hjertestop, er for mænd ca. 66 år og for kvinder 71 år. I landområderne er gennemsnittet en anelse anderledes. Her er mennesker, der rammes af hjertestop, generelt yngre end gennemsnittet af befolkningen. Desværre rammer hjertestop også yngre mennesker og der er ikke altid en årsag hertil.

Hvert minut tæller!

For hvert minut der går, reduceres muligheden for overlevelse. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at tage varig skade. For hvert minut, hvor genoplivning ikke er iværksat, reduceres chancen yderligere for at overleve med 10 procent. De fleste mennesker vil få varige skader eller dø, hvis de ikkemodtager hjælp inden for ca. 10 minutter. Derfor har det stor betydning for hjertet, at der ydes livreddende førstehjælp hurtigst muligt efter at hjertet er stoppet med at slå. Hjertet kan IKKE begynde at slå igen uden stød fra en hjertestarter. Altså er en hjertestarter yderst vigtig i kampen for overlevelse.

Internationalt er forskerne på genoplivningsområdet enige om, at hvis vi skal øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital, er der mest at hente ved at involvere borgerne i genoplivningen

Vi ved samtidig, at 75 pct. af dem, der overlever et hjertestop, er i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.